A szexuális szelekció elemzése és a megszaladási jelenségek jövője

A szexuális szelekcióról:

Darwin szintetizáló gondolkodására jellemző, hogy természetesnek vette, az általa leírt szexuális szelekció az emberi párválasztásban is szerepet játszott, illetve játszik. A jelen kor kutatói számára aligha lehet meglepő, hogy számos ma divatos, az emberre vonatkoztatott szexuális szelekciós elképzelés ötletét már Darwin is felvetette: „A bátorság, harciasság, kitartás, a test ereje és nagysága, mindenféle fegyverek, hangadó és egyéb zenei szervek, világos színek és díszítményi függelékek, mind egyik vagy másik nemnek a közvetett szerzeményei, amiben közreműködtek a válogatás szokása, a szerelemnek vagy féltékenységnek befolyása, és a szép hangnak, színnek és alaknak az értékelése; és mindezen szellemi erők kézzelfoghatólag az agyvelő fejlettségétől függenek”.

 

A megszaladási jelenségek elemzéséről:

Vajon azok a társadalmi jelenségek, amelyeket megszaladásként is leírhatunk, nem csak egy „pusztulásra ítélt” civilizáció tünete? Vajon milyen új, eddig nem ismert megközelítést nyújt az evolúciós személet? Hiszen a legtöbb megfigyelés, adat eddig is mindenki előtt jól ismert volt? Nem csak puszta szócséplésről van szó? Vajon hogyan lehet, lehet-e egyáltalán ezt a fajta tudást hasznosítani? Az előadó nem ígérhet választ ezekre a kérdésekre, mégis igyekszik rámutatni néhány eddig kevésbé hangsúlyozott szempontra.

Kapcsolódó könyv: Csányi Vilmos-Miklósi Ádám: Fékevesztett evolúció

A bejegyzés trackback címe:

https://typotexegyetem.blog.hu/api/trackback/id/tr313347389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása