typotex 2011.11.02. 15:37

Ősi ösztön

Mit tanulhatunk sokmilliárd év sikeres hálózatépítő technikáiból?


„Ám az új technológiák is – köztük az olyan tömeges többszereplős online játékok, mint a World of Warcraft vagy a Second Life; a közösségi oldalak, mint például a Facebook vagy a MySpace; a kollektív tartalommegosztó és kereskedelmi oldalak, mint a YouTube, a Wikipedia vagy az eBay; továbbá a társkereső fórumok, mint a Match.com vagy az eHarmony – csupán a más emberekhez való kapcsolódás iránti ősi vágyunkat valósítják meg, bár nem a levegőben terjedő hanghullámok,hanem a kibertérben áramló elektronok közvetítésével. Az online kapcsolati hálók absztrakt jellegűek, óriásiak, komplexek és szupermodernek lehetnek, ám egyben azt az univerzális és alapvető emberi hajlamot tükrözik, amely már a történelem előtti múltban kialakult bennünk, amikor az afrikai szavannákon a tábortüzek körül történeteket meséltünk egymásnak. Még a kommunikációs technológia terén bekövetkezett olyan megdöbbentő áttörések sem távolítanak el bennünket ettől a múlttól, mint a nyomtatás, a telefon és az internet, hanem inkább közelebb visznek hozzá.”

„A hálózatok is a génjeinkben vannak?

Az emberek társas hajlamai és kapcsolati hálói ősi genetikai gyökerekkel rendelkeznek: az emberszabású majmok szintén kialakítanak egymással közösségi kapcsolatokat, csoportban vadásznak, tartós kötelékeket ápolnak egymás között, és mindezekből hasznot húznak abban a tekintetben, hogy mennyi ideig maradnak életben és mennyire sikerül szaporodniuk. Az embernél azonban ezek a vonások egészen új szintre emelkednek. Az emberekben a szaporodáson túlmenően a társas egységek kialakítására való hajlam is biológiailag kódolt: mi barátokat is próbálunk szerezni, nem csupán partnereket a párosodáshoz. Vizsgálataink során felfedeztük, hogy a gének a társadalmi hálózati struktúrák bonyolultabb aspektusaiban is szerepet játszanak. A gének ténylegesen nagy hatást gyakorolnak nem csupán arra, hogy barátságosan viselkedünk-e, hanem arra is, hogy pontosan hová kerülünk a bennünket körülvevő óriási társadalmi hálózatban.”

Kapcsolódó könyv: Nicholas A. Christakis – James H.Fowler:Kapcsolatok hálójában

A bejegyzés trackback címe:

https://typotexegyetem.blog.hu/api/trackback/id/tr303348042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása