A metabolikus szindróma és a kettes típusú diabétesz

Az emberiséget korábban rendszeresen sújtó fertőző betegség járványokat a XX. század közepéig lényegében sikerült felszámolni. Ezt követően azonban rövid időn belül újabb, nem fertőző, de az egész világra kiterjedő járvány jelent meg: a metabolikus szindróma és társbetegsége a 2-es típusú diabetes. Ennek oka, hogy a tudományos és technikai haladás révén olyan alapvető változások következtek be az emberiség egyre nagyobb hányadának az életkörülményeiben, melyekre – úgy tűnik – az évmilliók alatt kifejlődött emberi szervezet nem volt képes, nem képes adekvát választ adni. A metabolikus szindróma a hasra lokalizálódó elhízással kezdődik, melyhez vérzsír rendellenességek, magas vérnyomás és később cukorbetegség társul. A probléma lényege abban rejlik, hogy a szindrómában egyesül a szív-érrendszeri betegségek csaknem összes kockázati tényezője, tehát következményeit tekintve alig vagy egyáltalán nem kezelhető népegészségügyi problémák sorát vonja maga után.

A metabolikus szindróma és a 2-es típusú diabétesz rohamosan terjed a világon. Először a fejlett országokban tízszereződött meg, jelenleg viszont és főként a jövőben a betegek többségét a fejlődő országok lakossága között kell keresni. A jelenség genetikai tényezők, életmódbeli változások (étkezési szokások és fizikai aktivitás átalakulása), a társadalmi háttér és a globalizáció hatásai állnak. A terjedés földrészek, ill. országok szerinti taglalása során kiderül, hogy a szindróma által érintettel száma 6-800 millió közé tehetők, ezen belül a 2es típusú cukorbetegek száma 250 millió, mely a következő 15 évben 50%-kal nő.

Bár az utolsó órában vagyunk, érdemes áttekinteni a megoldás lehetőségéit is, melyek az esetek többségében csupán országonkénti bontásban életképesek, nemzetállami keretek között kormányprogram szintjére emelve. Annak ellenére, hogy az életmód módosítás összlakossági szinteken a legnagyobb erőfeszítések ellenére csupán minimális sikerrel kecsegtet és egy-egy országnak erősen korlátozottak a lehetőségei a globalizáció egyre károsabbnak bizonyuló hatásainak mérséklésére, mindent el kell követni a metabolikus szindróma terjedésének lassításáért, majd visszaszorításáért mert ellenkező esetben mind egészségügyi, mind társadalmi-gazdasági szempontból a következmények kezelhetetlenné válnak.

Kapcsolódó könyv: Csányi Vilmos-Miklósi Ádám: Fékevesztett evolúció

A bejegyzés trackback címe:

https://typotexegyetem.blog.hu/api/trackback/id/tr63347386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása