Testképzavarok mint megszaladási jelenségek

Conan-Schwarzenegger és Barby baba, mint ideális páros… a média sulykolta hamis ideálképek, a divat, globalizált világunkban egyre nagyobb tömegeket és egyre súlyosabban érintő járványt, többek között testképzavarral összefüggő rendellenességeket gerjeszt. Az evolúció során kialakult preferencia-rendszereink fajunk természetes környezetében – generációk során át lokális kultúrát kiépítő csoportokban – lehetővé tették, hogy befogadjuk, azonosuljunk a csoportkultúrával. A kapott minták optimálishoz közeli alkalmazkodást biztosítottak a lokális környezethez és a csoporthoz történő illeszkedésben. Ezek generációk során illesztett, kipróbált minták voltak, az ezektől való eltérés a legtöbbször nem sok jóval kecsegtetett. Csak kivételes esetekben merült föl az igény a korrekcióra, hiszen a csoport egyedei teljes életük során, csecsemőkoruktól kezdve ebben nőttek fel, ehhez szocializálódtak, észrevétlenül, automatikusan hatottak. A rendszer, amihez illeszkedni kellett, jó közelítéssel zárt rendszert alkotott, a változások csak igen lassan, több generáción átívelő folyamatokban jelentek meg.

A kulturális hatások egy biológiai értelemben bizonyos mértékig (!) preferált tulajdonságot szalasztanak meg. A túlzott fogyasztás, a zsír és cukorbevitel megszaladásával párhuzamosan egy természetellenesen sovány (illetve férfiak esetében izmos) szépségideál „megszaladásáról” is beszélhetünk, amely már megbetegíti és sterillé teszi a hozzá hasonulni vágyó beteg egyedeket. Ugyanakkor a szexuális szelekció, vagyis az emberi párválasztás, megerősíti a vékonyságra való (akár beteges) törekvést. Ezzel egy, az egyed túlélését és szaporodását már veszélyeztető tulajdonság preferenciája fejlődik ki.

Kapcsolódó könyv: Csányi Vilmos-Miklósi Ádám: Fékevesztett evolúció

A bejegyzés trackback címe:

https://typotexegyetem.blog.hu/api/trackback/id/tr103347413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása