A prostitúció evolúciós áttekintése

A prostitúció megjelenése valószínűleg alapvető biológiai tényezőkhöz köthető, azonban mára szinte teljesen elszakadt a korai evolúciós tényezőktől, és a megszaladási jelenségek következtében inkább egyfajta sajátos (és káros) gazdasági jelenségnek tekinthető. A prostitúció virágzása multikauzális, vagyis több, különböző tényező együttes jelenléte indukálja. A prostituáltak szempontjából a tevékenység elsősorban pénzkereseti forrás, amely mögött a szegénység, helytelen szexuális szocializáció keresendő, és az értékpreferenciák változása keresendő. A kliensek aktivitása elsősorban az örömszerzés, biológiai stresszoldás, az erő, a hatalom kipróbálása, az elmagányosodás, és kommunikációképtelenség, rovására írható. A folyamat azonban kitapintható biológiai mechanizmusokon alapszik, amely az társadalmi környezet megváltozása miatt szaladt meg, hiszen megszűntek a korábbi korlátozó tényezők. Általános okként a városiasodás jelölhető meg, de ennek szinergikus hatása több szinten érvényesül. Fokozódik az elmagányosodás, de egyre nő az egymás közelében élők száma.

A társadalom reakciója kétszínű. A kulturális hagyományok miatt továbbra is elítélik és üldözik a prostitúció minden formáját, noha a számok azt mutatják, hogy egyre többen vesznek igénybe ilyen szolgáltatást. Az elkülönítésre való hajlam az egészségügyi szolgáltatásokból való kizárásban is érvényesül, nem is beszélve a rendőrségi eljárások durvaságáról.

A jelen helyzetben a döntéshozók próbálkozásai ellenére nem látszanak azok a megoldások, amelyek hatékonyan korlátozhatnák a prostitució megszaladását, ráadásul az előrevetíthető társadalmi-kulturális-technikai változások is e jelenség fokozódásnak irányába mutatnak

Kapcsolódó könyv: Csányi Vilmos-Miklósi Ádám: Fékevesztett evolúció

A bejegyzés trackback címe:

https://typotexegyetem.blog.hu/api/trackback/id/tr853347411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása